Tayvan’dan Musk’ın sözlerine sert yanıt: Biz satılık değiliz
SpaceX, Tesla ve X’in (eski adıyla Twitter) sahibi Amerikalı milyarder Elon Musk, Tayvan’ı kızdıran bir açıklama yaptı.
Katıldığı bir podcast’te konuşan Musk, Çin’i destekledi ve şunları söyledi: “Onların (Çin) hedefi Tayvan’la yeniden birleşmekti. Çin için Tayvan Hawaii’ye benziyor ya da ona benzer bir şey. Çin’in ayrılmaz bir parçası.”dedi.
Tayvan Dışişleri Bakanlığı Elon Musk’un açıklamasına yanıt verdi. Bakanlık, Musk’un Ukrayna’nın Rus filosuna saldırısını önlemek için Starlink’i kapatmasına değinerek alaycı bir yanıt verdi. “Umarım Elon Musk Çin Komünist Partisinden “Bu bir parça değil ve kesinlikle satılık değil!” yapmasını isteyebilir.sözlerini kullandı.
ÇİN-TAYVAN ANLAŞMAZLIĞI
Çin’de İkinci Dünya Savaşı sonrasında çıkan iç savaşta 1949 yılında Mao Zedong liderliğindeki Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) iktidarı ele geçirmesi ve kuruluşunu ilan etmesinden sonra Çan Kay-şek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri Çin Halk Cumhuriyeti’nin. Adada 1912 yılında kurulan “Çin Cumhuriyeti” egemenliğinin devam ettiğini iddia ederek Tayvan’a yerleşip bağımsızlığını ilan etti.
Bu girişim Çin tarafından kabul edilmese de Tayvan temsilcileri 1971 yılına kadar Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda Çin’i temsil etti. 1950’li ve 1960’lı yıllarda birçok ülkenin diplomatik ilişki tercihini Çin Cumhuriyeti’nden Çin Halk Cumhuriyeti’ne değiştirmesinin ardından Tayvan temsilcileri Çin’i temsil etti. 1971 yılında BM Genel Kurulu’nda yapılan oylamada Pekin hükümeti Çin’in tek yasal temsilcisi olarak kabul edildi ve Tayvan’ın uluslararası kuruluşlara üyeliği ilan edildi. konumu belirsiz hale gelmişti.
Pekin yönetimi “Tek Çin” ilkesini benimsiyor ve Tayvan’ın kendi topraklarının bir parçası olduğunu savunuyor.
Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra, Tayvan’ın dünya ülkeleriyle bağımsız diplomatik ilişkiler kurmasına, BM ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.