Ekonomi

Türkiye’den enerji atağı! Karadeniz’de doğalgazdan sonraki amaç petroldür.

Uluslararası gemi takip verilerinden derlenen bilgilere göre Barbaros Hayreddin Paşa sismik arama gemisi, Ordu-Samsun açıklarında Doğu Karadeniz bölgesinde görev yapıyor.

7 Nisan’dan bu yana bölgede faaliyet gösteren Barbaros Hayreddin Paşa’nın sismik çalışmalarını bir süre daha sürdürmesi bekleniyor.

Türkiye uzun yıllardır karada petrol arama ve üretimi yaparken, denizlerde petrol arama faaliyetlerine ağırlık vermeye başlamıştır.

BARBAROS DENİZİN 8 BİN METRE ALTINDAKİ JEOLOJİK YAPILARI ARAŞTIRABİLİR

Deniz arama, arama ve işletme ruhsatı alanlarında Türkiye’nin sismik bilgi toplama projeleri devam ediyor. Daha önce hizmet alımı olarak gerçekleştirilen bu faaliyet, 2012 yılı sonunda Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) envanterine alınan Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisi sayesinde yerli imkanlarla yürütülmektedir.

31 Aralık 2012’de 130 milyon dolara satın alınan Barbaros Hayreddin Paşa gemisi, denizin 8 bin metre altındaki jeolojik yapıları inceleyerek iki ve üç boyutlu sismik bilgi toplayabiliyor. Brüt yükü 4.711 ton olan gemi, uydu haberleşmesi ile parti ve lokasyonu otomatik olarak belirleyebiliyor. 84 metre uzunluğunda ve 21.6 metre genişliğinde olan gemide helikopter pisti bulunuyor.

Buzullar üzerinde çalışma özelliğine de sahip olan gemi, dizel tahrik ile çalışıyor. Barbaros Hayreddin Paşa, sismik ses kaynağı, yüksek özellikli katalitik konvertörleri, çift cidarlı ve su temizleme sistemleri ile emsallerine göre en çevreci gemilerden biri olarak nitelendiriliyor.

BAKAN DÖNMEZ DOĞU KARADENİZ’DE PETROL İMKANINI ÇEKTİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in 20 Nisan’da Doğu Karadeniz bölgesinde petrol beklentisi olduğuna dair açıklamalarının ardından dikkatler bu bölgeye çevrildi.

Dönmez, Batı Karadeniz doğalgazının sisteme verilmesinin ardından Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki arama faaliyetlerine ağırlık vereceklerini ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nde petrol keşfini beklediklerini söyledi.

8 Mayıs’ta Eskişehir’de gazetecilere açıklamalarda bulunan Dönmez, “Artık Karadeniz’i batıdan doğuya araştırıyoruz. Bir yandan sismik araştırma gemilerimiz önce ön etütler ve jeolojik çalışmalar yapıyor. Muhtemelen yeni bir keşif sondajı yapabiliriz. Bu yıl Ordu açıklarında. Yine Doğu Karadeniz’de Rize açıklarında petrol potansiyeli olan bazı yerlerimiz var. Orada da bir sondaj daha yapabiliriz.” Sözlerini kullandı.

GABAR’DAKİ YENİ KEŞİF İLE TÜRKİYE’NİN GÜNLÜK PETROL ÜRETİMİNİN 180 BİN VARİLE ÇIKMASI BEKLENİYOR

Son yıllarda enerji alanında dev projelere imza atan Türkiye, Gabar’daki yeni keşifle enerjide tam bağımsız bir ülke olma hedefine bir adım daha yaklaştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yıl Aralık ayında Gabar Dağı’nda net petrol rezervi 150 milyon varil olan bir saha keşfedildiğini açıklamıştı. Söz konusu keşifle birlikte Türkiye’nin üretilebilir petrol rezervi 450 milyon varilden 600 milyon varile çıktı.

Erdoğan, geçtiğimiz hafta Gabar’daki Şehit Aybüke Yalçın Sahası’nda günlük 100 bin varil petrol üretim kapasiteli arama yapıldığını açıklamıştı. TPAO, Şehit Aybüke Yalçın Sahası’ndaki yeni keşfin yerinde toplam petrol rezerv ölçüsünün yaklaşık 1 milyar varil, piyasa değerinin ise 75-80 milyar dolar olarak varsayıldığını açıklamıştı.

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü verilerine göre 2022 yılı sonunda Türkiye’nin günlük petrol üretimi 80 bin varil seviyesine ulaştı. Şehit Aybüke Yalçın Sahasından günlük 100 bin varil ilave üretimle Türkiye’nin petrol üretiminin artması hedefleniyor. petrol üretimi 180 bin varil.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu