Türk firmaları Kerkük’te ticarete davet edildi
Irak’ın kuzeyindeki petrol kenti Kerkük, sunduğu avantajlarla Türk şirketlerinin radarına girdi. Küresel firmaların Kerkük’te ticaret yapması için hem klasik hem de kalıcı fuarlar düzenleyen Expokent Kerkük’ün Kurucu Ortağı Mohammed OMAR, Türk firmalarını da Kerkük’e davet etti.
Irak – Kerkük Daimi İhracat Merkezi tarafından hazırlanan raporda, Irak’ın 2021 yılında 148 milyar dolarlık dış ticaret hacmine ulaştığı, aynı yıl 61 milyar dolarlık ithalat yaptığı belirtiliyor. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) bölgenin en büyük ihracatçısı olurken, Türkiye ikinci sırada yer alıyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, ülkemizden Irak’a yapılan ihracatın 2021 yılında 9 milyar doları zorlarken, 2022 yılında yüzde 16,4 artışla 10,5 milyar dolara çıktığı belirtiliyor. Türkiye’den Irak’a en çok mamul mallar, hububat, dokuma, gıda, mobilya, makine ve demir çelik işleri ihraç edilmektedir. İki ülke arasındaki ticaret ağı her geçen gün güçleniyor. Kerkük’te her yıl düzenlenen geleneksel ticaret fuarlarının yanı sıra 365 gün açık kalıcı bir ihracat merkezi kuran Expokent Kerkük, Türk firmalarına seslenerek Kerkük’e ihracat yapmanın avantajlarını anlattı.
Expokent Kerkük Kurucu Ortağı Mohammed Omar, “İhracat merkezimizle bölgedeki Türk firmalarının potansiyel müşteri kitlesinin hazır olduğunu söyleyebiliriz. İki ülke arasındaki ticaret her geçen gün gelişiyor ve Kerkük büyük bir potansiyel sunuyor. Türk şirketlerine fırsatlar havuzu.”
“KERKÜK’TE BİLİNİRLİK YAPAN ŞİRKETLER DÜNYADA DE ÖNEMLİ BİR KONUMA YÜKSELEBİLİR”
Kerkük’te öncelikli sektörlerin katma değeri yüksek, markalaşmış üreticiler veya hizmet sağlayıcılar olduğuna işaret eden Omar, Kerkük ve Irak’ta en çok ihtiyaç duyulan iş ve hizmetleri şöyle sıraladı:
“Bölgedeki müteahhitlere hitap eden altyapı ve üstyapı malzemeleri, iklimlendirme ve havalandırma ürünleri, yenilenebilir enerji için kullanılabilecek makine ve ekipmanlar, fintech ve e-ticaret altyapı yazılımları büyük bir ihracat potansiyeline sahip. Ayrıca tüm ürün ve Bölgede satış sonrası destek gerektiren hizmetler, paketleme ve paketleme ürünleri, makine ve ekipmanlara da ihtiyaç duyulmaktadır.”
“TÜRK FİRMALARININ YAPMASI GEREKEN TEK ŞEY, ÜRÜN VEYA HİZMETLERİNİ SUNMAKTIR”
Kalıcı ihracat merkezlerinin Irak’ta ticaretin kapılarını araladığını vurgulayan Omar, “Merkezimiz 365 gün açık. Kalıcı fuar dediğimiz bu merkezde personel masraflarını biz üstleniyoruz. İhracat yapmak isteyen Türk firmalarını kurtarıyoruz. gereksiz pazarlama maliyetlerinden ve bürokratik işlemlerden Irak pazarına girmek.Firmaların yapması gereken tek şey “Ürünlerini veya hizmetlerini Expokent Kerkük teşhir alanına teslim etmektir. Teşhir alanındaki tüm işlemleri biz üstleniyoruz. Potansiyel müşterilerin tüm verilerini ve satın alma taleplerini de firmalara iletiyoruz.”
“BÖLGEDE RAKİPSİZ ŞEKİLDE FAALİYET GÖSTEREBİLİRLER”
Kerkük’te iş yapmak veya Kerkük üzerinden Irak pazarına açılmak isteyen firmalar için köprü olduklarını belirten Omar, sözlerini şöyle tamamladı:
“Türk firmalarının Irak pazarına girmeleri için birçok sebep sunabiliriz. Şehrin en önemli alışveriş lokasyonu olan Kerkük Centrum Mall’daki 5 bin metrekarelik merkezimizde faaliyetlerine hızla başlayabilirler. Halihazırda birçok Türk perakende markası var. Yani Kerkük’e gelen firmalar burada kendilerini dışlanmış hissetmiyorlar.Ayrıca Irak pazarına yönelik çalışmalarını ve hizmetlerini optimize ederek potansiyel Iraklı müşterilerin satın alma kararlarını olumlu yönde etkileyebiliyorlar.Öte yandan Expokent Kerkük olarak , her sanat dalında sadece bir firma ile anlaşma yapıyor, markaların bölgede rakipsiz olarak faaliyet göstermelerine de olanak tanıyoruz.”